poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto na migdałowym biszkopcie z kremem toffi i maślano-śmietanowym

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

na biszkopt:
4 jaja,
szklanka cukru,
szklanka maki tortowej (przesianej)

krem toffi:
125 dag serka mascarpone
1 puszka masy krówkowej (Bakaland)
1/4 szklanki śmietany kremówki (Łowicka 36%)

krem maślano-śmietanowy
200 dag masła
1 i 1/2 opakowania śmietany kremowej (Łowicka 36%)
6 łyżek cukru pudru
125 dag serka maskarpone
4 * śmietan fix lub drobna żelatyna Dr Oetkera (zastępująca fix)
opakowanie bez

poncz do nasączenia biszkoptu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki likieru migdałowego

Czynności:

W pierwszej kolejności należy przygotować biszkopt (wg przepisu na blogu). Do pieczenia zna użyć formy 24*30 lub okrągłej 24-26 cm. Po upieczeniu biszkopt należy ostudzić i przekroić na dwa blaty.
 
W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy kremy.
1. toffi: mieszamy masę korówkową z serkiem maskarpone i  śmietaną kremową na jednolitą masę;
2. maślano-śmietanowy: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu w rondelku, przelewamy do miseczki i studzimy, dodajemy cukier puder i serek maskarpone i mieszamy rózgą na jednolitą masę;
ubijamy kremówkę w mikserze do dosyć zwartej struktury (uważamy, by się nie przebiła), pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy; przy pomocy rózgi mieszamy powoli masę maślaną z bitą śmietaną; dodajemy 2/3 opakowania pokruszonych bez; wkładamy na 1/2 h do lodówki;
i poncz:
- z podanych składników parzymy kawę i dodajemy likier.
 
Na tacy układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy ponczem (dosyć dokładnie). Smarujemy biszkopt kremem toffi i przykrywamy drugim biszkoptem (tej warstwy nie nasączamy). Drugi blat smarujemy masą maślano-śmietanową i posypujemy pozostałymi pokruszonymi bezami (1/3, której nie daliśmy do kremu).
 
Życzę smacznego!
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz