Jeżeli:
1. podczas pieczenia biszkoptu będziemy często otwierać drzwiczki piekarnika lub poruszymy formą z jeszcze nie upieczonym ciastem - ciasto opadnie. Podobna sytuacja może się zdarzyć, gdy przygotowujemy biszkopt z przepisu z proszkiem do pieczenia. W tym przypadku należy pamiętać, żeby do masy jajecznej najpierw dodawać samą mąkę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
1. podczas pieczenia biszkoptu będziemy często otwierać drzwiczki piekarnika lub poruszymy formą z jeszcze nie upieczonym ciastem - ciasto opadnie. Podobna sytuacja może się zdarzyć, gdy przygotowujemy biszkopt z przepisu z proszkiem do pieczenia. W tym przypadku należy pamiętać, żeby do masy jajecznej najpierw dodawać samą mąkę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. przygotowujemy biszkopt według przepisu z proszkiem do pieczenia i źle wymieszamy mąkę z proszkiem to ciasto może nierówno wyrosnąć.
3. w piekarniku będzie zbyt niska temperatura to ciasto może wyciec z formy.
4. użyjemy zbyt małej formy w stosunku do ilości przygotowanego ciasta to ciasto również może wyciec z formy.
5. zbyt mocno ubijemy białka z cukrem to może dojść do zapadnięcia ciasta.
6. nierównomiernie natłuścimy formę to ciasto może się do niej przykleić.
7. wsypujemy mąkę do wymieszania w dużych ilościach to ciasto może być mało pulchne. Mąkę należy dosypywać małymi partiami i delikatnie mieszać w jednym kierunku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz