- za dużo mąki
- za krótki okres rośnięcia
- temperatura piekarnika zbyt niska
2. Ciasto kruszy się po upieczeniu:
- źle i za krótko wyrobione ciasto
- dodano zbyt dużo mąki
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu
- ciasto rosło za długo (szczególnie drugie rośnięcie)
- za niska temperatura piekarnika
3. Ciasto ma lekko kwaśny smak
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu i zbyt szybko urosło
- ciasto rosło za długo
4. Ciasto nie chce rosnąć
- płyn użyty do ciasta był za zimny
- ciasto jest zbyt sztywne i twarde
- miejsce, w którym rośnie ciasto jest za zimne
5. Ciasto ma ciemne smugi
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto
- miska, w której rosło ciasto była za mocno natłuszczona
- ciasto nie było przykryte podczas rośnięcia i powstała twardsza skórka
6. Ciasto po upieczeniu ma nierówne dziury
- niedokładne odgazowanie ciasta podczas formowania
- ciasto rosło zbyt długo przed pieczeniem
7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu
- ciasto zostało w foremce zbyt długo po upieczeniu
8. Ciasto pęka na bokach
- zbyt gorący piekarnik
- ciasto rosło za krótko
- źle uformowany bochenek
9. Ciasto pęka na wierzchu
- ciasto wystygło bardzo gwałtownie
- ciasto było bardzo twarde i sztywne przed pieczeniem
- ciasto nie było dobrze wymieszane i wyrobione
10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w środku i ma grudkowatą konsystencję
- ciasto jest niedopieczone
- za krótki okres rośnięcia przed pieczeniem
11. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i zwarte
- dodano za dużo maki
- niewystarczający czas wyrastania
- niektóre ciasta z natury są cięższe (z mąki razowej czy żytniej)
12. Ciasto nie rumieni się podczas pieczenia
- blacha jest zbyt jasna, błyszcząca i za duża i odbija za dużo ciepła nie pozwalając na równomierne rumienienie
- za duża blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczająca cyrkulację powietrza
13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drożdży
- ciasto rosło za długo
- miejsce, w którym rosło ciasto było za cieple
- dodano za dużo drożdży
14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy się i jest grudkowate
- za długi czas rośnięcia (szczególnie drugi)
- dodano za dużo mąki podczas wyrabiania
- ciasto nie było dobrze wyrobione
- za niska temperatura piekarnika
15. Ciasto opadło podczas pieczenia
- za długi okres rośnięcia, ciasto wyrosło za bardzo i stało się za lekkie, za wysokie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz