niedziela, 19 sierpnia 2012

Najprostszy przepis na biszkopt

W książkach kucharskich i internecie znaleźć można wiele przepisów na przygotowanie biszkoptu. Od wielu lat korzystam z przepisu, który wydaje mi się prosty i nie miałam jeszcze sytuacji, żeby zrobił się zakalec. Polecam.




Potrzebne będzie:
- 4 jaja
- szklanka cukru
- szklanka mąki

W mikserze ubijamy białka jaj na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i powtarzamy czynność. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy mąkę, ale już bez udziału miksera. Po każdej wsypanej porcji mąki, mieszamy masę łyżką stołową zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wcześniej należy przygotować średniej wielkości okrągłą formę do pieczenia (smarujemy ją na spodzie i po bokach margaryną, i obsypujemy bułką tartą). Do formy wlewamy przygotowaną masę biszkoptową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni (dół) lub 160 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Doradzam sprawdzenie cista już po 45 minutach (wkładamy w ciasto wykałaczkę, jeżeli po jej wyjęciu nie jest oblepiona ciastem to znaczy, że jest  gotowe).

Ostatnio  do ciasta dodaję jeszcze łyżkę oleju (przed dodaniem mąki). Wówczas ciasto będzie bardziej puszyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz